Zuzana Šrámková


Zuzka vystudovala gymnázium Blovice, Vyšší odbornou školu v Plzni (VOŠ a SPŠE Plzeň – obor marketing) a Metropolitní univerzitu (obor Veřejná správa). Aktuálně pracuje v rodinné firmě Autoprodej Šrámek, kterou založil její děda a kde má na starost marketing. 

Co Tě vedlo ke studiu na VOŠce?

Především kladné reference od bývalých studentů, kteří právě na VOŠku šli. Taky tam trochu hrálo roli to, že jsem nevěděla, jakou vysokou školu zvolit.

O VOŠce se říká, že když tě nevezmou na vysokou školu, tak jdeš na VOŠku. Je opravdu level VOŠky tak nízký oproti vysoké škole?

Nedokážu srovnat obtížnost učiva, jelikož na vysoké škole jsem studovala jiný obor a hlavně jsem vysokou školu studovala dálkově. Ale rozhodně je úplně jiný přístup učitelů. Na VOŠce se učitelé o studenty starají, zajímají se o ně, vycházejí jim maximálně vstříc. To se o vysoké škole říct nedá. Tam mi přijde, že se studenty zacházejí, jako by byly jen číslo a je jim jedno co se s nimi děje dál. Celkový průběh VOŠky se spíše podobá střední škole. Včetně rozvrhu.

Jak se ti líbilo na VOŠce?

Hrozně moc J. Gympl je podle mě především příprava na pajdu, kam já jsem jít nechtěla, takže ten mě, co se týká učiva, moc nenadchnul. Ale zase to beru tak, že mi bylo o něco míň, a co chci dělat dál, jsem v té době netušila. VOŠka bylo jedno obrovské překvapení. Hlavně mě hodně zapojila do reálného života tím, že mě naučila výborně komunikovat s lidmi. Nejvíce mi daly praxe, které jsme měli ve druháku a třeťáku. Všechny moje brigády probíhaly v rodinné firmě, ale na praxi ve druháku jsem šla do Doosan Škoda Power do oddělení komunikace a propagace a ve třeťáku jsem byla ve společnosti Arenis, což je firma, která se zabývá připojením k internetu, opravy počítačů atd. Vedoucí praxe se později stal i vedoucím absolventské práce a téma mojí AP bylo s touto firmou spojeno. Kromě toho jsem poznala spoustu nových lidí a získala spoustu zkušeností.

Na jaké učitele nejraději vzpomínáš?

Určitě hrozně ráda vzpomínám na pana učitele Holuba. Myslím si, že druhý člověk jako on už není. Má v sobě tolik energie, že vždy, když přišel do třídy, tak úplně zářil a přenášel tu pozitivní energii na nás, takže učení dostávalo úplně jiný směr. Potom ráda vzpomínám na paní Boříkovou, která nás učila angličtinu.

Myslíš, že tě v práci zaměstnali proto, že máš vysokou školu, nebo by jim stačila VOŠka?

U mě se tohle asi nedá tak snadno říct. Já pracuju v naší rodinné firmě, kde mám na starost marketing. Nevím, jestli člověk potřebuje titul, podle mě všichni chtějí spíše praxi. Titul je asi důležitý v oblastech, kde jsi platově hodnocen podle dosaženého vzdělání, ale jinak si myslím, že záleží hodně na té praxi. To, že máš titul, neznamená, že něco prakticky umíš. Vidím to i u nás v práci při přijímání nových zaměstnanců, vzdělání je samozřejmě důležité, ale mnohem víc nás zajímá, jakou mají praxi a co v daném oboru umí.

Můžeš nám něco říct o své práci?

Ve společnosti Autoprodej Šrámek jsem začala brigádně pracovat už při vysoké škole, kde jsem měla na starost zpracovávání podkladů a vykazování reklamní činnosti vůči naší centrále, což bylo při studiu ideální. Teď na mně stojí kompletní řešení reklamy pro celou firmu. Zařizuju rozhlasové spoty, outdoorovou reklamu, internetové kampaně, facebookovou stránku a propagaci naši společnosti na facebooku, mám na starost event marketing – zařizuji veškeré akce naší firmy, výstavy atd.

To zní, jako bys nechtěla měnit práci.

Nechci měnit práci. Je to rodinná firma, do které jsme zapojeni opravdu celá rodina. Občas je to trochu šílené. Když máme nějakou rodinnou oslavu, tak je to jedna velká firemní porada. Takže z tohohle úhlu to není občas úplně jednoduché, ale co se týká oboru a samotné práce – tu měnit nechci. Baví mě to, co dělám, a myslím si, že to je to hlavní.

Říkala jsi, že VOŠ má mnoho praxí, můžeš nám o tom říct ještě něco?

Určitě. Ve druháku jsou praxe asi dva a ve třeťáku tři měsíce. Praxi si hledáš tuším měsíc dopředu, kde budeš chtít, samozřejmě to musí korespondovat s tím oborem, který studuješ. Firmu oslovíš se žádostí o vykonání praxe u nich, no a pokud souhlasí, tak tam chodíš J. Pokud se ti žádnou firmu nepovede sehnat, škola dokáže zařídit mnoho firem, ze kterých si vybere každý. Na praxe jsme chodili celý týden kromě pátků, kdy jsme chodili do školy. Praxe jsou podle mě opravdu důležité a to nejen na Vošce, ale myslím, že by se měly zachovávat i na středních školách. Studentům to přinese opravdu mnoho zkušeností a navíc je to i takový lehký odpočinek od studia. J

Zuzka v nás zbořila předsudek, že studovat VOŠku je ostuda. Naopak nám v tomto ohledu otevřela oči. A zároveň nám potvrdila, že vysoká škola nás nepřipraví na reálný pracovní život tak jako VOŠka. Děkujeme za to i za rozhovor.

David Vlasák a Aleš Mráz, 3. G.