František Döry


Nechtěl jsem dělat obchodníka

Seznámili jsme se s Františkem Döry, který pracuje ve společnosti ŠKODA JS a.s. jako obchodník. Stará se především o to, aby elektrárny, české i zahraniční, měly k dispozici to, co potřebují ke svému hladkému a bezpečného provozu.

Jakou střední školu jste studoval?

Po neúspěšných přijímacích zkouškách na tehdy velmi populární Obchodní akademii jsem se dostal na Střední průmyslovou školu strojnickou v Plzni, obor Strojírenská technická administrativa.

Jaké jsou vaše vzpomínky na střední školu?

Samozřejmě na strojárnu vzpomínám v dobrém. Kromě kamarádů a platonických školních lásek jsem si odnesl i nějaké ty informace, např. jaký je rozdíl mezi frézou a frézkou, naučil jsem se psát na psacím stroji „všemi deseti“, ovládat Windows 3.11 (ve čtvrťáku jsme přešli na Windows 95) pomocí myši, zadávat příkazy v MS DOS, poznal jsem základy jednoduchého a podvojného účetnictví, obsluhoval jsem soustruh a další stroje, ručně jsem koval nebo se kamarádil s rýsovacím prknem, mojí biblí byly strojnické tabulky. Zažil jsem něco, co už moje děti asi nezažijí.

Co vás vedlo ke studiu na Vyšší odborné škole?

Na Fakultě strojní (ZČU) mě na konci čtvrtého semestru čekaly rozdílové zkoušky. V této chvíli jsem si uvědomil, že průmka byla procházka růžovým sadem, že se na VŠ trápím. Začal jsem tedy hledat jiný obor a jinou školu. Spolužák z průmky a z VŠ, který dostal rozum už na konci druhého semestru, mi doporučil studium na VOŠ.

Jak studium na VOŠ probíhalo?

Pro mě bylo studium na VOŠ kompromisem mezi VŠ a střední školou. Až na cizí jazyky proběhlo studium tzv. „na pohodu“.

Co vám dalo studium na VOŠ?

Studium na VOŠ, konkrétně studium Marketingu, mi dalo teoretické i praktické znalosti, které jsem zúročil později v životě. Rozhodně těchto tří let života nelituji, naopak na ně rád vzpomínám. Navíc jsem ve třetím ročníku VOŠ poznal jednu absolventku Marketingu, kterou jsem si později vzal za ženu, a založili jsme si rodinu.

V čem se podle vás liší studium na VOŠ a VŠ?

Jak už jsem říkal, studium VOŠ je kompromisem mezi střední a vysokou školou. Vyhovovalo mi, že výuka probíhala v běžných učebnách a v menším kolektivu než v obrovských přednáškových sálech. Ty mi připomínaly anonymní velkovýrobnu inženýrů s obrovskou „úmrtností“. Na VOŠ také odcházeli někteří studenti, ale zdravé jádro vydrželo celé 3 roky. Na VOŠ vládla téměř „rodinná“ atmosféra. A ještě jeden zásadní rozdíl je mezi těmito vzdělávacími institucemi. Na VŠ není Nulák!

Na jaké učitele rád vzpomínáte?

Rád vzpomínám na všechny a vážím si jejich práce. Kdykoliv musím použít angličtinu, vzpomenu si na slečnu Novou, která mě donutila připravovat se na hodiny angličtiny, na pana Hlobila, který se z nás snažil „udělat“ kulturní lidi, na Naďu Mauleovou a její ekonomické teorie a světové rekordy v počtu kýchnutí za minutu, na pana Brabce, který mě naučil základy statistiky a zasvěcoval nás do tajných funkcí MS Excel, na Milana Holuba, bez kterého by obor Marketing snad vůbec nebyl, a takto bych mohl pokračovat dále.

Jaká byla vaše představa o zaměstnání během studia?

Pro marketing jsem se nadchnul tak, že jsem se jím chtěl živit. Šlo jen o to vybrat si, v jaké oboru by mě marketing bavil víc.

Jak složité bylo najít si práci po studiu VOŠ?

Díky odborné praxi bylo možné si vyzkoušet hledání zaměstnání (praxe) nanečisto. Rozhodně to bylo snazší než po střední škole.

Komu byste VOŠ doporučil?

Každému, kdo hledá rozumnou a praktickou přípravu pro svoji kariéru.

Co vás baví na vaší práci?

Pracuji jako obchodník ve společnosti ŠKODA JS a.s. Neživím se přímo marketingem, ale obchodování s marketingem úzce souvisí, navíc jsem mohl využít i znalosti ze strojnické průmyslovky. Nabízíme jaderným elektrárnám náhradní díly, které jsou nutné pro udržení jejich provozuschopnosti a bezpečnosti, včetně servisních prací přímo na elektrárnách. Starám se o zákazníky jako je ČEZ, a.s. nebo Slovenské elektrárne, a.s. Jezdím často do elektrárny Dukovany, Jaslovské Bohunice nebo Mochovce. Je to zajímavá, zodpovědná i náročná práce.

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Porady, tvorba nabídek, kalkulování cen, jednání se zákazníky telefonicky, mailem nebo osobně, časté cestování, vychutnávání úspěchů i zklamání z prohraných soutěží. Některé obchodní případy vedou k uzavření smlouvy během několika dní, příprava větších projektů může trvat i několik měsíců. V podstatě žádný den není stejný.

Proč jste si vybral obor marketing?

Marketing mi přišel jako obor univerzální do života. V podstatě děláte reklamu sami sobě celý život, když si hledáte práci, to jak pracujete a reprezentujete firmu, když si hledáte partnerku, vychováváte děti…

Pokud byste dostal šanci vrátit čas a vybrat si jinou kariérní cestu, učinil byste tak?

Když jsem končil průmku, nebyly Škodovy závody v ideální kondici. Věděl jsem tedy, že nechci pracovat ve Škodovce. Když jsem studoval marketing, měl jsem pocit, že obchodování je hodně náročná a nevděčná práce. Nechtěl jsem dělat obchodníka. Dnes dělám obchodníka ve Škodovce šestým rokem a jsem za to rád.

Máte nějaký pracovní zlozvyk, na který nejste pyšný?

Samozřejmě mám, ale kdo by se tím chlubil, že? J

Jaký byl váš první den v práci?

Peníze jsem si vydělával na brigádách již od 15 let, zároveň jsem vystřídal několik zaměstnání. První den je vždy plný očekávání, rozkoukávání se, poznávání nového prostředí a nových lidí. A taky jsem si představoval, co si koupím za první výplatu.

Jaké jsou vaše představy do budoucnosti?

Dělat práci, kterou mám rád, stále lépe. Chci být stále dobrým manželem, kamarádem a skvělým tátou.

Díky panu Dörymu jsme se dozvěděli, co obnáší každodenní práce obchodníka, ale také to, že se vaše práce nemusí shodovat s oborem, který jste vystudovali.

Jakub Petrlík, Vojtěch Kepka 3.G