Eva Linhartová


Měli jsme možnost setkat se s jednou z absolventek VOŠ, díky které budeme možná jednou všichni finančně vzdělaní, právě financemi by se totiž chtěla v životě zabývat.

Jakou SŠ a jaký obor jsi vystudovala?

Studovala jsem na střední odborné škole dopravní obor provoz a ekonomika dopravy, silniční doprava. Šla jsem tam hlavě proto, že mám od malička ráda auta.

Co tě vedlo ke studiu VOŠ?

Než jsem šla na VOŠ, tak jsem zkusila studovat filozofii, ale to byl omyl, už od začátku mě to nebavilo, tak jsem musela jít pracovat. Potom jsem si řekla, že bych to mohla ještě zkusit. VOŠ mi nabídla rozšíření mého oboru. Zvolila jsme si obor management dopravy a doteď si myslím, že to byla dobrá volba.

Myslíš tedy, že ti studium VOŠ pomohlo například sehnat práci?

Zatím jsem po škole rok, pořád se hledám. Co se týče práce, tak bych se samozřejmě chtěla dostat do Škodovky v Mladé Boleslavi. Myslím si, že mi tedy VOŠ pomohla.

Jaká byla tvá představa o zaměstnání během studia a jak to dopadlo?

Během studia jsem si právě přála dostat se do té Škodovky, což je i můj osobní plán, ale nějak jsem to neřešila. Odvětví mého oboru je díky bohu velké, mohu dělat managment dopravy, popřípadě mohu dělat i dispečera, vlastně mohu dělat skoro vše, co se týká aut. Je to super a z tohoto důvodu jsem na školu šla. Teď dělám v Geisu na zákaznickém oddělení, což je převážně komunikace se zákazníky, a ještě dělám finanční poradenství.

Jak probíhalo samotné studium?

Stanovila jeden cíl: určitě nepropadnout. (To má asi každý na této škole. Poznámka redaktora.) Dokonce mi to i vyšlo, což se nedá říct o každém. Studium bylo relativně náročné. Samozřejmě jsme museli dělat seminární práce, zápočty. Ale na studium ráda vzpomínám.

Máš nějaké veselé vzpomínky na VOŠ?

Našla jsem si přátele, se kterými jsem stále v kontaktu. Ráda také vzpomínám na p. učitele Holuba. On je neskutečný živel, dokáže o všem vtipkovat a hlavně dokáže člověka skutečně naučit.

Když jsi dokončila studium VOŠ, musela jsi absolvovat ještě nějaké kurzy, abys mohla nastoupit do práce?

Ne, ale teď bych si chtěla udělat kurz účetnictví. Po VOŠ jsem už u třetího zaměstnavatele – a nic nepotřebuji. Neříkám, že práci najde člověk hned, ale myslím, že s tímto oborem je člověk schopen uchytit se hned na praxích.

Jsi spokojená ve svém aktuálním zaměstnání?

Práce se zákazníky mě strašně baví. Teď se zkouším ještě více uchytit ve finančním poradenství. Také je fajn, že hodně komunikuji v angličtině. Hodně na sobě pracuji, abych nemusela dělat někde za pásem za minimální mzdu.

V tom finančním poradenství bys chtěla pracovat sama na sebe, nebo také v nějaké firmě?

Momentálně začínám spolupracovat s jednou firmou, která dělá právě finanční poradenství, a tam bych strašně ráda zatím zůstala. Nekoukají se na nové zaměstnance jako na nováčky, ale jako budoucí přínos firmě.

Chtěla bys ještě něco sdělit světu? 

No, chtěla bych, aby lidi byli více seznámeni s financemi. Finance nejsou jenom skutečnost, že dostanu peníze, zaplatím nájem, jídlo a skončím na nule. Na školách by se také mělo vyučovat více konverzace v cizích jazycích. Více praxí, protože takhle vy tam přijdete, oni vás nechtějí zaučit, protože to je stojí čas, takže je možné, že budete třeba umývat vrata nebo kontrolovat nábytek. Na praxích by měli být průmyslovky postaveny, to je ale jenom můj názor.

Díky Evě jsme se dozvěděli mnoho informací ohledně studia VOŠ, také nám ukázala, že důležité je dělat to, co nás baví. Její přístup k nám byl velice přátelský, a za což jí děkujeme.

Rozhovor zpracovali redaktoři Richard Svoboda a Emil Samko z portálu 3.G.