Dana Jelínková


Virtuálně jsme se seznámili s absolventkou VOŠ Danou Jelínkovou. Je manažerkou ve firmě NELAN, která se zaměřuje na okna.

Jakou SŠ jste studovala před studiem na VOŠ?
Obchodní akademii v Chodově.

Co Vás vedlo ke studiu na VOŠ ?

Na střední škole jsem se seznámila s marketingem. Chtěla jsem ho studovat dál. V té době byla založena VOŠ se zaměřením na marketing.

Jak vaše studium na VOŠ probíhalo?

Velmi ráda na tu dobu vzpomínám. Dodnes si pamatuji první větu od pana Holuba. „Když přijde zákazník, myslete na to, že přišla Vaše výplata.“ Studium nás bavilo.

V čem se liší VOŠ od VŠ dle vašich názorů a zkušeností?

Mám srovnání i s vysokou školou. Upřímně říkám, že úroveň VOŠ byla daleko vyšší. Učitelé svému oboru opravdu rozuměli, měli zkušenosti z praxe. Většina z nich nás nutila přemýšlet. Vysoká škola byla často o biflování definic, pouček. V té době jsem už čerpala z praxe, která je často jiná. Jednou jsem odevzdala práci, která vycházela ze skutečných čísel. Musela jsem ji předělat. Neodpovídala poučce, že s růstem počtu zaměstnanců klesá produktivita práce.

Jaké máte na VOŠ vzpomínky?

Samozřejmě nesmí chybět vzpomínky na „nulák“.  Ten každému vřele doporučuji. Jsem také ráda, že některá přátelství uzavřená na VOŠ, trvají dosud.

Na které učitelé vzpomínáte a proč?

Nejvíce vzpomínám na pana Holuba a pana Deržáka. Pan Holub se snaží respektovat osobnost studenta, pracuje na sobě, neustále se učí a získává zkušenosti. Pana Deržáka jsme měli na účetnictví. Nutil nás myslet. Hledat v zákonech. Dal mi skvělé základy účetnictví, které jsem často využila.

Jakou jste měla během studia představu o zaměstnání? Vyplnila se?

Chtěla jsem pracovat v reklamní agentuře.  Sice jsem dostala nabídku, ale táhlo mě to zpět do Chebu. Pracuji v rodinné firmě, věnuji se marketingu. A to mě baví. Neustále na sobě pracuji, učím se novým věcem.

Co vám studium VOŠ dalo?

Možnost dělat to, co dělám.

Jak probíhalo hledání práce po dokončení VOŠ?

Titul DiS. byl tehdy neznámý. Reklamní agentury v kraji byly spíše tiskárnami. Brzy jsem si našla práci v Západočeském divadle a dostala se do obchodního oddělení. Potom jsem si obešla ještě pár zaměstnání, abych se zdokonalila v němčině, účetnictví, vedení lidí, a nakonec zakotvila v rodinné firmě, kde jsem již desátým rokem.

Jste se svým zaměstnáním spokojená?

Velmi.

Rozhovor byl veden pouze písemně, takže se možná zdá být krátký.
I tak byl ale přínosný, protože jsme se dozvěděli, že VOŠ může být dobrým vstupem na trh práce.

Ondřej Legr a Petr Smáha, 3.G