Irsko – Erasmus plus 2022


Do Irska jsme přiletěli 5. února 2022. Při výstupu z letadla nás jako první přivítal klasický vítr, který nám všem málem sebral čepice. Pak už jsme si našli naše zavazadla a vyšli z letiště, kde na nás čekal odvoz do našich hostujících rodin. Každá rodina je jiná, každá rodina má jiné zvyky, trochu jinak vaří, ale všechny do jedné jsou neuvěřitelně milé. Celkově lidé tady jsou neuvěřitelně milí, hodní, vstřícní, nápomocní.

První víkend v Dublinu jsme strávili zabydlováním se, zkoumáním tras do našich zaměstnání a celkově rozkoukáváním se po Dublinu. Abychom byli na pondělí připraveni, přišli včas do práce a nemuseli se stresovat.

Všechny naše práce se nedají shrnout najednou, a tak je raději rozepíšeme student po studentovi.

Student Petr Holub pracuje ve firmě Chopped, v jejím marketingovém oddělení. Chopped je obchod s jídlem se zaměřením na zdravý fastfood. Nabízí saláty, wrapy, ale také pizzu, jelikož pobočka Choppedu je spojena s Neat pizzou. Náplň Petrovo práce je různorodá. A to hlavně proto, že když narazíte na dobré marketingové oddělení máte úplně volné ruce v tom, co můžete dělat. Ale jako příklad by se dalo uvést natáčení videí přímo z provozovny Chopped na různé platformy sociálních sítích, focení jídel pro pozdější reklamní účely, kresba ikonek jídel, které se později použijí jako samolepky na instagram. Nebo právě spontánní akce celého marketingového oddělení, kdy se rozhodli vzít pár kousků pizzy a jít na nedalekou stavbu za dělníky, nabídnout jim pizzu a následně jim dát kuponky, aby se další den dělníci stavili na pizzu právě v Choppedu.

Studentka Berenika Ježíková pracuje ve firmě Swan English Training, což je škola se zaměřením na výuku angličtiny. Mimo to, škola nabízí i spoustu dalších programů a jedním z nich je právě Erasmus plus. Berenika též pracuje v marketingovém oddělení, kde má na starost správu sociálních sítích. Dále pak navrhuje šablony pod dokumenty, které škola využívá. A spousty dalších věcí. Současné, když přijede nějaká větší skupina na nějaký program většinou ji někdo ze školy provede kouskem města, a Berenika se těchto procházel účastní, aby mohla studenty fotit a následně to použit na sociální sítě.

Studenti Kateřina Brumovská a Vojtěch Týml pracují ve firmě Online Tradesmen též v marketingovém oddělení. Tato firma propojuje nabídku a poptávku řemeslných prací po celém území Irska.

Řemeslník se zaregistruje, předloží dokumenty o své způsobilosti a odpovídá na inzeráty.

Své pracovní dny tráví v malé kanceláři se čtyřmi přátelskými kolegy, kteří jim jsou oporou a nemají problém s čímkoli pomoci. Vojtova a Kačky práce z velké části spočívá v aktualizaci interní databáze. To znamená přidávání/odebíraní místních řemeslníků, popř. aktualizovaní jejich profilů o nové údaje, jako jsou telefonní čísla, popisky, odkazy na sociální sítě přidáváni fotek jejich pracovních úspěchů atd.

Dále také vytváří grafické návrhy na sociální sítě Instagram a Facebook.

Co se týká víkendových výletů jezdíme na dvě party Vojta s Kačkou a Berenika s Petrem. Tohle dělení má i svou výhodu, jelikož Kačka s Vojtou našli ve městě nakreslenou postavičku, která vypadá jako pan učitel Milan Holub, a tak jsme si z toho udělali hru, jestli Berenika s Petrem najdou pana učitele, dříve, než odjedeme.

Už tady budeme třetí týden a kdybychom měli napsat o každém našem výletu vydá to na knihu. Ale malou ochutnávku vám samozřejmě dáme. Zatím nejlepší a nejkrásnější místo ze všech krásných míst tady, které navštívila Berenika s Petrem byl jednoznačně Howth. Obešli celý poloostrov dokola, takže po celou dobu měli výhled na moře. Bylo to jako v pohádce.

A nejzvláštnější místo této dvojice taky určitě stojí za zmínku a tím je Sandymount beach, kde to vypadá jako na konci světa.

A pár řádek z dobrodružství Kačky a Vojty. Jejich poslední výlet byl cca 30 km jižně od Dublinu do národního parku Wiscklow. Absolutní nádhera, ta příroda je tady tak krásná, nezničená, uklidňující a přesto, že je kousek od Dublinu máte pocit, že jste na konci světa. Tohle člověk musí vidět na vlastní oči. Protože neexistuje foťák, který by tu krásnu zachytil jako ve skutečnosti. Cestou zpět zkusili stopnou auto, aby je odvezlo pět do centra Dublinu. A další důkaz toho, jak hodní tady jsou lidé bylo, že hned druhé auto jim zastavilo a odvezlo je.

Na závěr bychom asi chtěli říci jen to, že pokud se rozhodujete, jestli jet do Dublinu, jeďte! A pokud máte šanci jako my přihlásit se do Programu Erasmus plus a jet do Dublinu na 14 týdnů pracovat, jeďte!  Angličtina není problém. Irové jsou velmi ochotní, takže vám pomohou porozumět, a hlavně vám pomohou se rozpovídat. Získáte zkušenosti, poznáte nové lidi a objevíte spoustu krásných míst.

My jsme za tuhle příležitost vděčni.

Berenika Ježíková, Kateřina Brumovská, Petr Holub, Vojtěch Týml