Studium na VOŠ není jen o školním učení…


Už opět běží na plné obrátky. Co běží? No přece studentské praxe.

No přece studentské praxe. V této „jarní“ době u třetích ročníků na oborech Marketing, Doprava a Elektrotechnika v inteligentních stavbách. několik měsíců ve firmě, kterou si může každý zvolit (ovšem v rámci spojitosti se studovaným oborem a jeho hlavní náplní). No, nevyužijte toho. Ve smlouvě s firmou, která praxi umožňuje je sice napsáno, že je v zásadě bezplatná, ale to neznamená, že se nedostane žádná odměna. Jen finanční sice být nemusí, ale dostat se do zajímavé firmy, získat spoustu praktických zkušeností, poznat řadu zajímavých lidí z oboru a třeba si i domluvit další brigádu či vyhlídku budoucí stálé práce, no kdo by to nechtěl?

Jezdím v této době spolu s několika dalšími kolegy na kontrolní návštěvy praxí do firem spolupracujících s naší školou. Je příjemné slyšet (v naprosté většině případů) výraznou chválu na naše studenty. Vždy je nutné poděkovat vedoucím těchto praxí a ptát se – nemáme něco učit jinak? Ale ono se to „u nás učené“ přece vždy ve firmách dotváří na aktuální firemní situace a prostředí. Praktické zkušenosti je ve škole prostě nenaučíme, s tím je nutno se smířit. A že to mohou být zkušenosti z pestré škály firemního světa… Například ze známých cestovních kanceláří či účetních firem, reklamních agentur, celostátních  prodejců sportovního vybavení, z firem vytvářejících  klientům webové prezentace, od výrobců komponentů pro automobilový průmysl, … ale třeba i z firem dopravních  či zabývajících se vývojem software.  A nebo také vyrábějících  pivo.

Mnohdy je právě ta praxe vstupenkou do stálého zaměstnání. Často totiž slyším, jak firma v závěru praxe nabídne našim studentům možnost stálého pracovního místa. Ono se vlastně není čemu divit – praxe je z pohledu firmy (ale i studentů) jakousi zkušební dobou. A z pohledu konkurence u vyšších stupňů vzdělávání bych tyto praxe na VOŠ označil jako konkurenční výhodu. A i pokud  nabídka stálé práce od firmy nepřijde, pořád je tady jedna dobře využitelná věc. Hodnocení od firemního vedoucího praxe – vlastně jakýsi referenční list, potvrzující, že kromě školních teoretických vědomostí je zde i něco navíc. Lze ho využít při jakékoliv žádosti o zaměstnání či konkurzu na nějakou pracovní pozici…

Petr Toufar